Şairler ve Yazarlar Buluşması’nın İlki Gerçekleştirildi

 Şairler ve Yazarlar Buluşması’nın İlki Gerçekleştirildi

Sivas Valiliği himayelerinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Sivas Kültür AŞ koordinatörlüğünde Ahmet Turan Karakaş anısına “Şairler ve Yazarlar Buluşması” düzenlendi.


İlk kez yapılan program, 18 Temmuz 2021 tarihinde aramızdan ayrılan destan mirasının son varislerinden Ahmet Turan Karakaş’ı anlatan video ile başladı. 


Daha sonra ise Akıncılar ilçesine bağlı Sıyrındı köyünde yaşayan, imkânsızlıklar nedeniyle okuma ve yazma öğrenemeyen ancak kendi çabalarıyla 60 yaşında okuma yazmayı çözerek ortaokulu bitirip şiir kitabı çıkaran, elde ettiği geliri ise ihtiyaç sahibi öğrencilere bağışlayan Perihan Beyaz hanımefendi şiirlerini okudu. Ardından Sivas’ın Şarkışla ilçesinde 47 yıldır ayakkabı boyacılığı yapan ve ilçede ‘Boyacı Hasgül” olarak bilinen 73 yaşındaki Hasan Hüseyin Erim şiirlerini seslendirdi.


Sivas Kültür Yayıncılığına Yeni Eserler Kazandırdık
Programda konuşan Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, kültür yayıncılığına yeni eserler kazandırdıklarını belirterek Sivas’ın kalem erbaplarına yaşarken değer verilmesinin önemine vurgu yaptı. Başkan Bilgin, şehrin önemli eserlerini gelecek nesillere aktaracaklarını da sözlerine ekledi.


Kalem Erbabı, Bir Toplumun Şuurudur
Sivas Valisi Salih Ayhan ise şairlerin, yazarların, fikir adamlarının, bilim insanlarının beşiği olan Sivas’ın mümbit bir coğrafya olduğunu vurguladı. “Tarihin derinliklerinden bugüne bu topraklardan sözün, sazın ve kelamın ustaları yetişmiştir” diyen Vali Ayhan, “Kalem erbabı, bir toplumun şuurudur. Tüm sanatçılar gibi, görülemeyeni görür, duyulamayanı duyar, anlatılamayanı anlatır. Hayata farklı bir pencere açar, olanı farklı yorumlamamızı sağlar. Söz uçar, yazı kalır. Bugün bizi hep birlikte biz yapan, tarihin ve medeniyetimizin süzgecinden geçerek bugüne ulaştıran eserlerdir. Bu çağın yazarlarının, bu çağın mütefekkirlerinin zamana yazdıkları eserlerin de geleceği şekillendireceğine, gelecek nesillerin ufkunu, mefkûresini ve muhayyilesini biçimlendireceğine eminim” dedi.


Birikim, Tecrübe ve Fikirlere Önem Veriyoruz
Programın amacı hakkında da bilgi veren Vali Salih Ayhan, “Amacımız, sanatçılarımızla, yazarlarımızla bir köprü kurmak, yazarlarımızın birikim, tecrübe ve fikirlerinden azami derecede istifade edebilmektir. Kelimelerinizle, cümlelerinizle, paragraflarınızla, dizelerinizle, kitaplarınızla, eserlerinizle bu mümbit çalışmalar ilimize, ülkemize kazandırılan önemli hazinelerdir. Şehrin kültürüne yontulan birer nakıştır adeta. Bu çerçevede sizlerin düşüncelerine büyük önem veriyoruz. Bizler, aslında birbirimizin uzağında değiliz, ayrı ayrı adalarda yaşamıyoruz. Aynı şehirde yaşıyoruz. Muhakkak ki her birimizin bu gök kubbe altında müstesna ve farklı bir yeri var. Bizler, ortak bir kaderi paylaştığımız gibi, ortak bir geleceğe yürüyoruz. Şimdi de bu şehrin kültürel varlığını sürdürebilmesi için daha neler yapabiliriz, geçmişi zenginliklerle dolu olan bu coğrafyaya sizlerle neler kazandırabiliriz, Sivas’ın adını ülkemizde ve tüm dünyada kendi kimliği ile kültürel değerleriyle, irfan sahibi insanıyla nasıl öne çıkarabiliriz? Bunu hep birlikte düşünmeliyiz ve hayata geçirmeliyiz. Sizlerin fikirleri ve düşünceleri bizler için çok önemli ve değerlidir” ifadelerini kullandı.


Şehirlerin Gelişimi Yazar ve Kültür İnsanlarına Verilen Değerle Özdeştir
Kalem erbabına büyük önem verdiklerini ve şehirlerin gelişmesinde onların katkılarının yadsınamayacağını vurgulayan Vali Salih Ayhan, “Şehirlerin gelişimi yazar ve kültür insanlarına verilen değerle özdeştir. Şehre dair geniş ufuklar açıp, şehri imar edenler aslında kültür insanları, yazarlar,  şairler, sanatkârlar ve zanaatkârlardır. İlimiz, Orta Çağ’da onlarca üniversitenin aynı anda faaliyet gösterdiği bir bilim, kültür ve medeniyet şehri olmuştur. Tekrar ilim ve irfan şehri olma noktasında büyük adımların atılması da gayet tabi siz değerli misafirlerimizle mümkündür” şeklinde konuştu.


Sivas’ın Kültürel Zenginliğini Öne Çıkarmak İçin Bir Çok Çalışma Yaptık
İlimizde hayata geçirilen kültürel etkinliklere de değinen Vali Ayhan, “Şehrimizin kültürel zenginliklerinin öne çıkarılması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için çalışmalar yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Sivas’ımız kültür ve sanat alanında belli bir noktaya gelmiştir. Âşık Ruhsati Anı Evi, yeni yapılan müzelerimiz, Buruciye Sohbetleri, şair yazar ve sanatçıları anma geceleri, Hamidiye Kültür Bahçesi ve sohbetleri, köy odası sohbetleri, Buruciye Şiir Akşamları, Gardaşlık Festivali, Kitap Günleri gibi nice konserler ve yüzlerce yayın, tiyatrolar, sergiler, korolar Sivas’ın zengin birikimini gözler önüne sermektedir” dedi.


 “Âlimlerin Mürekkebi Şehitlerin Kanıyla Eşdeğerdir”
Sivas’ın değerlerine yaşarken kıymet verilmesi gerektiğini anlatan Vali Salih Ayhan, “Yaşamınız boyunca sizlerle güzel işlere imza atmak istiyoruz. İnsanlar bir ve beraber olunca hem birbirlerini daha iyi tanıyor hem de güzelliklere vesile oluyor. Toplumun akil insanlarıyla yazarlarıyla beraber olduk mu ayrı bir mutluluk ayrı bir güzellik soluyoruz. Peygamber efendimiz bir hadis-i şerifinde “Âlimlerin mürekkebi hemen hemen şehitlerin kanıyla eşdeğerdir” buyurmaktadır. Bizler de yıllardır gerçekleştirdiğimiz kitap günlerine, söyleşi programlarına, kültür sohbetlerine şimdi şairler ve yazarlar buluşmasını ekliyoruz. İlk olan bu programın kültür şehri Sivas’ımıza da yakışacağını düşünüyoruz. Ve buluşmaları bundan sonrada devam ettirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.


Turan Karakaş Amcamıza Allah’tan Rahmet Diliyorum 
“Bugünkü ilk programı yakın zamanda dar-ı bekaya intikal eden gözleri görmese de gönlü gören, dilinden dökülen sözlerle destan yazıp destan olan Turan Karakaş amcamız adına yapıyoruz” diyen Vali Ayhan, “Kendisiyle ilk kez 18 Şubat 2020’de tanışmak nasip olmuştu. Daha sonra ise 2 kez ziyaret edip son görüşmemizde “Son Destan Şairi Turan Karakaş” kitabını bastırarak takdim etmiştik. Ve kader hükmünü icra edince geçen yıl 18 Temmuz’unda Rahman’a uğurlamıştık. Bu vesile ile destan mirasının son vârislerinden Ahmet Turan Karakaş olmak üzere ahirete intikal eden tüm şair, yazar ve düşünürlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum” diye konuştu.


Vali Ayhan’ın konuşmasının ardından katılımcıların duygu ve düşüncelerine yer verildi. Bazı şairler ise şiirlerini okudu. 


Programın sonunda katılımcılara il protokolü tarafından plaket takdim edildi. 


Düzenlenen programa; Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Baro Başkanı Av. Fatih Sevim, Vali Yardımcısı Şakir Öner Öztürk, İl Jandarma Komutanı J. Alb. İdris Tataroğlu, İl Emniyet Müdürü Burhan Akçay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Teoman Karaca, Gençlik ve Spor İl Müdürü Erdoğan Tunç ile çok sayıda şair, yazar, ozan ve bilim insanı katıldı.Haber Foto: Sivas Valiliği

Benzer Haberler