Çocuklarda Bu Hastalığa Dikkat

 Çocuklarda Bu Hastalığa Dikkat

Akut orta kulak iltihabı çocuklarda kış aylarında sıklıkla rastlanılan enfeksiyonel hastalıkların başında geliyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Elif Altuntaş, hastalık hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Emine Elif Altuntaş yaptığı açıklamada “Bu hastalıkta sağlam kulak zarı arkasında biriken sıvı; kulak zarında kızarıklık, bombeleşme ve şişliğe neden olur. Her yaş grubunda görülmekle birlikte en sık 6-24 aylık bebeklerde görülür. Erkek çocuklarında daha sık rastlanır. Bu hastalık çocuk yaş grubunda antibiyotik kullanımının en sık nedenidir.” dedi.

Hastalığın belirtilerinden bahseden Prof. Dr. Altuntaş “Kulak ağrısı ve ateş çocukları doktora getiren en önemli belirtilerdir. Başlangıçta çocuk bu ağrının yoğunluğu nedeni ile çok fazla ağlar, huzursuz olur, beslenmek istemez ve uykusu bozulur. Orta kulakta biriken sıvı işitme kaybına neden olabilir. Tedavi edilmeyen ya da yetersiz tedavi edilen çocuklarda kulak zarı delinebilir ve kulak akıntısı bu hastalarda izlenebilir. Ayrıca derdini anlatamayacak kadar küçük çocuklarda devamlı kulak kurcalama hareketi görülür. Bunların dışında karın ağrısı, ishal, kusma ve huysuzluk gibi tipik olmayan semptomlar da görülebilir.” dedi. 

COVID-19 pandemisinin çocuklarda izlenen orta kulak iltihabında yaptığı değişiklikten bahseden Prof. Dr. Altuntaş “Virüsün yayılmasını önlemeye yönelik alınan sosyal mesafe, maske kullanımı, okulların kapatılmasına bağlı olarak toplu sınıf ortamının olmaması ve alınan diğer önlemler çocuklarda orta kulak iltihabını azalttı. Ancak önlemlerin ortadan kalması ile birlikte hem hasta sayısında ciddi bir artış görüldü hem de tedaviye cevaplar azaldı.” dedi.

Hastalığın tedavisi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Altuntaş “Çoğu hastada ağrı ve ateşi önleyen destek tedavi yaklaşımları ile bu klinik tablo 3-5 gün içerisinde iyileşmektedir. İki yaşından büyük, semptomları hafif, genel durum iyi ve yakın zamanda antibiyotik tedavisi almamış çocuklarda yakın takip ve ateş düşürücüler tedavi için yeterlidir.” dedi.

Son olarak orta kulak iltihabı geçiren çocuklarda takip ve diğer önemli noktalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Altuntaş “Çocukların nezle ve gribe yakalanmaması için alınan tüm önlemler çocuğun orta kulak iltihabı geçirmesini önlemek için kıymetlidir. Doğru ve yeterli tedavi edilmezse hastalık tekrarlar ve ağrı geçtikten sonra orta kulaktaki sıvı hemen gerilemeyebilir. 3 aydan uzun süre bu sıvı kalırsa kulağa tüp takmak gerekebilir. Bu hastalık çocukta geçici ya da kalıcı işitme kaybına neden olabilir. Bu nedenle yakın klinik takibin bir KBB uzmanı tarafından yapılması gerekir.” şeklinde ifade etti. Haber Foto: T. ÇAKMAK

Benzer Haberler