Kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan yasa düzenlenmeli

 Kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan yasa düzenlenmeli

Sivas Emlakçılar Birliği Başkanı Kerim Çayır; emlak sektörüne dair değerlendirmelerde bulundu.

Emlak sektöründe fiyat artışlarının devam ettiğini belirten Çayır, konut kredilerinde yaşanan sorunlardan kiralık daire talebine kadar birçok konuda açıklamada bulundu.

DEVLET BANKALARININ KREDİLERİ DÜŞÜK ÇIKIYOR

Sivas’ta konut fiyatlarında son 6 aylık süreçte ciddi artışlar yaşandığını dile getiren Çayır, “Bu artışlar günden güne değişiklik göstererek artmaya devam etmekte. Son 1, 1 buçuk aydır da konut kredi faiz oranlarında ciddi yükseliş yaşamaktayız. Bu yükseliş karşısında da özellikle devlet bankaları tarafından vatandaşa düşük miktarda kredi çıkmakta. Dolayısıyla 1 milyon 500 bin liralık daire için vatandaşımızın 200-300 bin lira gibi bir rakamla ev sahibi olması şu anda mümkün gözükmemekte. Vatandaşımızın ev sahibi olabilmesi için hükümetimizin seçim önü güzel kampanyalarla karşımıza çıkmasını bekliyoruz.  Şu andaki rayiç bedellerle yaklaşık değerde yani konutun yüzde 75’ini karşılayacak şekilde kredi çıkmasını talep ediyoruz. Böyle olmadığı takdirde özellikle kamu personelinin ve diğer vatandaşların ev sahibi olması hayal gibi gözüküyor” dedi.

BİZİM SEKTÖR ÜLKEMİZİN LOKOMOTİFİ

İnşaat maliyetlerinin artmasından dolayı pazarda üretim darlığı yaşandığının altını çizen Emlakçılar Birliği Başkanı Çayır, “Projelerde düşüş var. Sıfır konut üretimi düşüşte. Bunun karşılığında arz talep dengesi bozuldu. İkinci el ev fiyatlarında da ciddi bir artışla karşı karşıyayız. Satışlarımızda da ciddi bir düşüş var. Alıcı için de satıcı için de durağan bir dönemdeyiz. Geçtiğimiz yıllarda da böyle durumlar yaşadık ama şu an bunun zirvesindeyiz. Umut ediyorum ki hükümetimiz bu konuda ciddi planlar yapıyordur. Çünkü inşaat sektörü bir ülkenin can damarıdır. Bizim sektör ülkemizin lokomotifi; bu sektörün durmaması lazım. Çok sayıda kişiye istihdam sağlıyor. Bu sektördeki durağanlık çok sayıda kişiye olumsuz yansıdı” açıklamasında bulundu.

YURTLAR BİZİ ARTIK ÇOK ETKİLEMİYOR

Sivas’a yapılan 10 bin kişilik öğrenci yurdunun sektöre verdiği zararın etkilerinin bitme noktasına geldiğini kaydeden Çayır; bu durumu Covid-19 salgınına bağladı.

Pandeminin ardından öğrencilerin yurtlarda çok kişiyle birlikte yaşama düşüncesine sıcak bakmadığının altını çizen Çayır; “Öğrencilerimiz yalnız kalmak veya 2 kişi yaşamak istiyorlar. Bu şartlarda da yurtlar bulmak zor veya az. Şehrimizde artık yurtlardan ziyade 30, 40, 50 metrekare 1+0, 1+1 ve 2+1 daireler tercih edilmeye başlandı. Bunlarla ilgili yatırımlar yapılmaya başladı. İçi donatılı, döşeli evler yapıldı. Şu anda da ciddi anlamda doldu. 2-3 sene önce ‘Artık öğrenci ev aramıyor, yurtlara çekildi’ diyorduk artık bu konuyu konuşmuyoruz. Çünkü elimizde 1+1 eşyalı daireler öğrenciler tarafından da kamu personeli tarafından da çok ciddi talep görüyor. Yurtlar bizi artık çok etkilemiyor. Hastalıktan dolayı mevzu değişti” ifadelerine yer verdi.

1+0, 1+1 DAİRELERE CİDDİ ANLAMDA TALEP VAR

Yaz aylarında Sivas’ın nüfusunun 2 milyon kişiye yaklaştığını anımsatan Çayır, “Yerli gurbetçimizin de yabancı ülkeler de kalan gurbetçilerimizin de 1+0, 1+1 dairelere ciddi anlamda talepleri var. Yurt dışından gelen gurbetçim bir akrabasında kalmak yerine 1+0 veya 1+1 kendi evinde kalmayı tercih ediyor. Akrabasında uzun süre kalamıyor.  Diğer taraftan otelde konaklayacak olsa ödediği ücretler belli. Oysaki evi hem yatırım amaçlı almış oluyor hem de izne geldiği zaman kendi dairesinde konaklıyor. Bu arada yatırımcılara 3+1, 4+1 büyük dairelerden ziyade özellikle merkeze yakın yerlerde 1+1, 1+0 daireler inşa etmelerini tavsiye ederim. Çünkü satış için de kira için de talep var. Hem de ekonomik oluyor” şeklinde konuştu.

BELLİ DÖNEMLERİ KAÇIRMAMAK LAZIM

Şu an ev sahibi olmak isteyen yatırımcılara beklemeleri yönünde tavsiyede bulunan Çayır, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Kirada oturmak iyi bir şey değil.  Ben herkesin ev sahibi olmasını isterim ama özellikle belli dönemleri kaçırmamak lazım. Zamanında 0.59 faiz oranıyla alan aldı.  Bunlar önemli fırsatlar. Biz o dönem çok sayıda kişiyi ev sahibi yaptık. Şu an bekleme süreci. Geçen yıl 200 bin lira yazdığımız daireye bugün 700 bin lira yazıyoruz. Eğer ev almak isteyen kişinin elinde birikimi varsa; örnek veriyorum 500 bin liralık mülkiyete yatırım yapıyorsa bunun 300 bin lirası cebinde ise 200 bin lirasına bankalardan kredi kullanabilir. Bunların hiçbiri yoksa devletimiz TOKİ fırsat tanıdı, TOKİ’ye yazılabilirler. Konutun yanında arsa alternatifi de var. Onları değerlendirebilirler. Bunun haricinde çok fazla birikimleri yoksa ev alacaklar biraz beklesin. Zira önümüzde seçim süreci var. Konut kredilerinde bir çalışma bekliyoruz.”

Çayır; konutta kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan yasaya ilişkin de konuştu. 1 Temmuz 2023’e kadar geçerli ve devam eden sözleşmeler üzerinde uygulanan yasanın ev sahiplerini mağdur ettiğini belirten Çayır, bu konuya çözüm bulunmasını istedi.

YÜZDE 25 KOMİK BİR ORAN OLDU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamının yüzde 85 olduğu ülkemizde konut kiralarına yüzde 25 sınır uygulamasını eleştiren Çayır; “Kiralar; inanılmaz sıkıntı yaratıyor.  Buna bir çözüm bulunmalı. Bin liraya oturan kiracının ücretinin bin 250 liraya yükselecek olması komik. O kiracı evden çıksa yeni kiralayacağı ev 3 bin lira olacak.  Ev sahibine de yazık; 3 bin lira olmasın da 2 bin lira olsun. Oradan aldığı parayla evini geçindiriyor. Burada da denge bozuldu. Devletimizin bu konuya çözüm bulması gerekiyor. Bu yüzde 25 komik bir oran oldu. Piyasaya son süreçte gelen zamlar yüzde 25 mi oldu da kiralarda bu fiyatlar isteniyor” şeklinde konuştu. Haber foto: T. ÇAKMAK

Benzer Haberler