Başkan Gök; Kıymetli hemşerimize destekleri için çok teşekkür ediyor
Tescillenen Sivas Pastırması Tanıtıldı
Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret tescil belgesi alan Sivas pastırması, Atatürk ve Kongre Müzesi bahçesinde düzenlenen etkinlikle tanıtıldı.
Sivas Valiliği, Sivas Belediyesi, Sivas Ticaret Borsası ve Sivas Ticaret Sanayi Odası iş birliği ile düzenlenen, Sivas Ticaret Borsası (STB) tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret belgesi alan Sivas pastırması için tanıtım etkinliği düzenlendi. Atatürk ve Kongre Müzesi bahçesinde düzenlenen etkinliğe Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek, Milletvekili Semiha Ekinci, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken, Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, il protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Hastaoğlu: “Bu başarı hepimizin”
Programın açılış konuşmasını yapan Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, Sivas adına önemli bir adım attıklarını söyledi. 2020 yılında süreci başlattıklarını ifade eden Başkan Hastaoğlu “2020 yılında Sivas Ticaret Borsası olarak Sivas pastırmasına yönelik başlatmış olduğumuz süreci tamamladık. Sivas pastırmasının Coğrafi İşaret Belgesini alarak bu nefis lezzeti gelecek nesillere aktarmak için çok önemli adımı atmış olduk. Lezzetini Sivas’ta yetişen büyükbaş hayvanların etlerinden ve Sivas tuzundan alan tescili ile birlikte hem ticari hem turizm anlamında ilimize büyük katkı sağlayacak olan Sivas pastırması böylelikle coğrafi işaretli ürünler arasına katılarak markalaşmış oldu. Bu başarıyı hep birlikte kutluyoruz. Başarı sadece bizim değil hepimizin.”
Eken: “Sivas hak ettiği yere gelecek”
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken ise Sivas pastırmasının hak ettiği yere geldiğini söyleyerek, “Buradan tüm dünyaya seslenmek istiyorum: Kayseri pastırması da çok güzel ama Sivas pastırması etinden, sütünden, yerinden, yeminden, havasından tam imal edilen yer Sivas. Artık inşallah bugünkü bu tanıtımla birlikte yurt dışından, yurt içinden gelen yatırımcımız, sıla-ı rahim için gelen hemşerilerimiz fark etmez hepsinden pastırmamızın tadına bakacaklar İnşallah. Bir taraftan Ticaret Odası, bir taraftan Ticaret ve Sanayi Odamız, bütün STK’larımız hep birlikte ürünlerimize, ürettiklerimize markalarımıza sahip çıkarsak Sivas hak ettiği yere gelecek” ifadelerini kullandı.
– Belediye Başkanı Bilgin: “Markalaşmamız gerekiyor”
Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise, markalaşmanın öneminden bahsederek, “Sivas’ın tüm değerlerinin tescil edilmesi, markalaşması noktasında üzerimize düşeni yapacağız. Birçok ürünümüz var ama günümüzün ticari hayatında ürünlerin değerinde satılabilmesi için tescillenmesi ve en az onun kadar önemli markalaşmamız gerekiyor. Bu noktada yapılan bu çalışmalar aslında markalaşmada önemli bir adım. Öncelikle ürünün Sivas yöresine ait olduğunu tescil ediyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte de her değerimizi markalaştırarak ticarileştirdiğimiz zaman daha değerli bir noktaya gelecek” diye konuştu.
AK Parti Sivas Milletvekili Semiha Ekinci de, pastırmaya karakteristik özelliğini veren önemli unsurun kurutma işleminin tamamen doğal hava şartlarında yapılmasının olduğunu söyleyerek, Türk Patent Kurumu’ndan tescil alınmasının memnun edici olduğunu belirtti.
Programda son olarak konuşan Vali Dr. Yılmaz Şimşek, coğrafi işaretli ürünlerin o kent ile anılmasını ve şehrin markalaşmasını sağlayan unsurlar arasında yer aldığını ifade ederek “Bursa denilince İskender kebap, Gaziantep denilince ise baklavanın akla gelmesi kentlerin coğrafi işaretlerle ne derece özdeşleştiğini ortaya koymaktadır. Coğrafi işaretler, yerel üretime ve kırsal kalkınmaya destek olma, geleneksel bilgi ve kültürel değerleri muhafaza etme, turizme katkı sağlama ve ürün taklitçiliği ile mücadele etmeyi de amaçlamaktadır. İtalya, İspanya, Fransa gibi ülkelerde coğrafi işaretlerden yıllık 45 milyon dolarlık bir kazanç sağlanması coğrafi işaretli yerel ürünlerin turizm potansiyelini yükseltmede ve turist çekmede etkisini göstermektedir.” dedi.
– 19 Adet Tescilli Ürünümüz Bulunmaktadır
Sivas’ta Türk Patent Kurumundan alınan 19 adet coğrafi tescilli ürün bulunduğunu ifade eden Vali Şimşek “2022 yılı içerisinde Zara Balı, Suşehri Fasulyesi ve akabinde de Sivas Pastırması coğrafi işaret alarak, şehrin zengin bir birikiminin olduğunu ortaya sermiştir. Sivas Pastırmasının tescilinin ardından bugün de tanıtımının gerçekleştirilmesi ve farkındalık oluşturulması, Meşhur Sivas Pastırması sözünün bu şehre ne kadar yakıştığını da göstermektedir. Sivas Ticaret Borsamızın 2020 yılında pastırmamızın tescili için başlatmış olduğu sürecin başarı ile tamamlanması bu nefis lezzetin gelecek nesillere aktarılması için de önemli bir adımdır. Binlerce endemik bitkinin bulunduğu Sivas’ın eşsiz yaylalarında yetiştirilen büyükbaş hayvan etinden ve Sivas tuzundan elde edilen Sivas Pastırması inşallah yapılacak tanıtım faaliyetleriyle de en önde yerini alacaktır. Sivas Ticaret Borsamızın pastırmanın ardından ilimizin marka değerini artırmak adına; Zeron Buğdayı, Sivas Sucuğu, Sivas Fırın Kellesi, Sivas Fırın Pöçük ve Sivas Tuzu’nun da tescili için başvurusunun olumlu sonuçlanacağına inanıyor, başarılı bu süreçten dolayı da emek veren herkesi kutluyorum.”
Konuşmaların ardından Vali Dr. Yılmaz Şimşek, Türk Patent Kurumundan alınan coğrafi işaret belgesini Sivas Ticaret Borsası Başkanına takdim etti. İl protokolü de Sivas’taki üreticilere belgelerini takdim ettiler.
Programın ardından Vali Şimşek ve il protokolü Kongre Müzesi Bahçesi’ne açılan stantları gezdiler.Haber Foto: Sivas Valiliği