Başkan Gök; Kıymetli hemşerimize destekleri için çok teşekkür ediyor
Diş taşı evde nasıl temizlenir ve nelere dikkat edilmelidir?
Sosyal hayatta en çekinilen sorunlardan biri de diş taşıdır. Diş hekimlerinin oto yıkama servisine benzetilen, diş aşı temizliği artık ev ortamında yapılabilir. Peki diş taşı evde nasıl temizlenir? Sizler için derlediğimiz birçok yöntemi keşfetmek için haberimizi kaçırmayın.
Evde diş taşı temizlemek dikkat gerektiren ama kolay bir işlemdir. Diş taşları gülümsemeyi bozar ve estetik kaygıyı artırır. Bu sorunları yaşamamak için düzenli diş fırçalanmalı, diş ipi kullanmalı ve şekerli yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Diş taşı yani plak diş çürümelerine neden olur. Bu bakteriler boşluklara sızarak, diş araları lekeleri, diş yüzeyi lekeleri ve kir birikimlerine yol açar. Peki, bunlardan kurtulmak için diş taşı evde nasıl temizlenir sorusunun yanıtını birlikte öğrenelim.
Diş Taşı Evde Nasıl Temizlenir?
1- İbrahim Saraçoğlu Önerisi Karbonat + Tuz
Malzemeler:
1 tatlı kaşığı karbonat
Yarım çay kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Kurumuş portakal kabuğu toz forma gelene kadar blendırdan geçirilir. Diş fırçası bu toza batırılarak, dişler fırçalanır.
3- Ceviz Suyu
Malzemeler:
2 su bardağı içme suyu
Ceviz yaprağı ve 10 adet ceviz içi
Hazırlanışı:
Ceviz yapraklarını ve ceviz içini 10 dakika boyunca kaynatın. Ardından soğumasını bekleyin Bu karışıma diş fırçasını batırıp 2 dakika boyunca dişlerinizi fırçalayın.
4- Aktif Kömür Macunu
Malzemeler:
2 çorba kaşığı içme suyu
1 tane aktif kömür kapsülü
Aktif kömür diş tartarı temizliğinde kullanıldığı gibi cilt bakım ürünlerinde de kullanılıyor. 2 çorba kaşığı suyun içine 1 adet kömür kapsülü koyulur ve katı macun haline getirilir. Dişler bu macun ile fırçalanır
5- Çilek + domates
Malzemeler:
1 tane çilek
1 tane küçük domates
Hazırlanışı:
Her iki malzeme püre haline getirilir. Dişler hazırlanmış bu püre ile fırçalanır. Ertesi gün için tekrar yenisi yapılmalıdır.
6- Karbonat ve Hindistan Cevizi Macunu
Malzemeler:
1 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı
Yarım tatlı kaşığı karbonat
Yarım çay kaşığı nane yağı
Hazırlanışı:
Diş taşı için çok etkili olan bu macunda tüm malzemeler bir kâsenin için harmanlanır. Katı bir kıvama gelene kadar karıştırılır.7 gün boyunca dişler bu macunla fırçalanır.
7- Aloe Vera Macunu
Malzemeler:
Bir çorba kaşığı limon suyu
Bir çorba kaşığı aloe vera jeli
1 çorba kaşığı karbonat
Hazırlanışı:
Tüm malzemeler harmanlanarak iyice karıştırılır. Katı forma geldiğinde cam kavanozda 1 gece bekletilir. Gün içinde dişler bu macunla fırçalanır.
Diş İpi Nasıl Kullanılır?
Diş plakları diş aralarında çoğalırlar. Diş fırçasının giremediği bu aralıklar için diş ipi kullanılmalıdır. Peki, diş ipi nasıl kullanılır?
30 cm uzunluğundaki diş ipinin bir ucu orta parmağa sarılır. İşaret ve başparmaklar ile ip gerilir ve diş arasına yerleştirilir.
Diş ipinin şekli ‘’C ‘’ harfi görünümünde olmalıdır.
Diş ipi nazikçe bastırılarak aşağı ve yukarı hareketler yapılır.
Tüm dişlere aynı hareketler yapıldıktan sonra diş fırçalanır.
Diş Tartarı Önlemenin Yolları Nelerdir?
Diş tartarı önlemenin yolu nelerdir diye soranlar diş temizleme alışkanlıklarını gözden geçirmelidir. Bu alışkanlıkların ilki sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere dişlerin fırçalanmasıdır. Fırçalama iki dakikadan az olmamalıdır.
Diş hekiminden korkanlar bilmelidir ki bir tek korkan onlar değildir. Diş tartarı düzenli diş randevularından hoşlanmaz. Ancak 6 ayda bir diş kontrolünü yaptırmak gerekir. İnatçı diş plakları için florür tedavisi gerekebilir. Bu tedavi aynı zamanda diş çürüklerini önler. Bunun yanında şeker oranı düşük gıdalardan beslenilmelidir. Şeker, bakteri üretimini hızlandırır. Yağsız proteinler ve taze sebzeler diş sağlığında destekleyicidir. Son olarak diş bakımı sadece diş fırçalamak değildir. Mutlaka destekleyici ürünler kullanmak gerekir. Ağız bakım suyu, diş ipi, dil ve diş arası fırçası ve diş çubuğu ağız temizliğinde en etkili yardımcılardır.