Kene Vakaları ve Alınan Önlemler Değerlendirildi

 Kene Vakaları ve Alınan Önlemler Değerlendirildi

Sivas Valiliği Ek Bina Toplantı Salonu’nda, yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan kene popülasyonu sonrası kentte yaşanan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Sivas Valisi Yılmaz Şimşek başkanlık ederken, Sivas Belediye Başkanı Adem Uzun ve ilgili kurum temsilcileri de katıldı.

Toplantının ardından İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız ve İl Sağlık Müdürü Onur Mahmutoğlu ile birlikte basın açıklaması yapan Vali Yılmaz Şimşek, kene kaynaklı vakalar ve alınan tedbirler hakkında önemli bilgiler paylaştı. Vali Şimşek, 2025 yılı içerisinde şu ana kadar toplam 39 KKKA vakasının tespit edildiğini ve bu vakaların 7’sinde ne yazık ki ölüm gerçekleştiğini belirtti. Şimşek, Tokat’tan sevkle gelen bir hastanın da Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hayatını kaybettiğini kaydetti.

■ Son Beş Yılda Vaka Sayılarında Önemli Azalma
Sivas Valisi Şimşek, son yıllarda kene vakalarında gözle görülür bir azalma yaşandığını vurguladı. 2021 yılında 224 olan vaka sayısının, 2022’de 210’a, 2023’te 83’e, 2024 yılında ise 65’e gerilediğini aktaran Vali Şimşek, 2025 yılı itibarıyla 5,5 aylık dönemde ise toplam 39 vakanın görüldüğünü söyledi. Vaka dağılımının ağırlıklı olarak Kelkit Vadisi ve kuzey ilçeleriyle buralara yakın köylerde yoğunlaştığını ifade etti.

■ Keneyle Mücadele Kırsalda Yoğunlaşıyor
Keneden dolayı hayatını kaybedenlerin büyük bölümünün kırsal alandan olduğunu belirten Vali Şimşek, “Vefat eden vatandaşlarımızın neredeyse tamamı kırsal kesimde yaşayan, hayvancılık ve çiftçilikle uğraşan kişilerden oluşmaktadır” dedi. Mücadele kapsamında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinesinde riskli bölgelerde hayvanlara yönelik kene ilaçlamalarının sürdüğünü ve köy halkına kene ilaçlarının dağıtıldığını söyledi. Ayrıca, kırsalda yaşayan vatandaşlara yönelik eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerinin aralıksız devam ettiğini kaydetti.

■ Keklik Avı Konusunda Açıklama
Kamuoyunda sık sık gündeme gelen keklik avı ile ilgili de açıklamada bulunan Vali Şimşek, “İlimizde keklik avı şu anda yasaktır. Keklik ve benzeri kanatlıların kene sorununun çözümüne katkı sağladığına yönelik elimizde kesin bir bilimsel veri bulunmamaktadır” dedi.

■ Aşı Çalışmalarında Son Aşamaya Gelindi
Vali Şimşek, kene kaynaklı hastalıkla mücadele kapsamında yürütülen aşı çalışmalarıyla ilgili de önemli gelişmeleri paylaştı. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan çalışmaların son aşamaya geldiğini belirten Vali Şimşek, “DNA temelli geliştirilen aşılardan biri Faz I aşamasına ulaşmıştır. Bu aşının kısa süre içerisinde tıp dünyasına kazandırılması hedeflenmektedir” dedi.

■ Vatandaşlara Uyarılar
Kene riskine karşı vatandaşları da uyaran Vali Şimşek, “Lütfen keneyi hafife almayınız. Tarla ve meralara çıkarken açık renkli ve uygun kıyafetler giyiniz. Vücudunuzu düzenli kontrol ediniz. Vücudunuza tutunan keneyi çıplak elle değil, eldiven, bez veya poşetle çıkarınız. Çıkaramıyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz. Keneyi ne kadar erken çıkarırsak hastalık bulaşma riski de o kadar azalır” ifadelerini kullandı.

Sivas Valiliği olarak halk sağlığını korumak adına tüm kurum ve kuruluşlarla iş birliği halinde tedbirlerin sıkı şekilde sürdürüldüğünü belirten Vali Şimşek, mücadelede toplumsal bilinç ve iş birliğinin önemine dikkat çekti. Haber: H. Yavuz CANPOLAT

Benzer Haberler