Piyasada manipülasyonu bitirecek hamle

 Piyasada manipülasyonu bitirecek hamle

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Sivas Emlakçılar Birliği Başkanı Kerim Çayır, gayrimenkul satışında sahte ve aldatıcı ilanların önüne geçmek için çıkarılan ve 1 Kasım’da yürürlüğe girecek yönetmelikle ilgili konut sahiplerine sahte ilan uyarısında bulundu. Başkan Çayır, “Yönetmelik 1 Kasım’da yürürlüğe giriyor. Düzenlemenin sektörümüzde sahteciliğin ve manipülasyonun önüne geçeceğini ümit ediyoruz. Bu yönetmelikle artık şahıslar da portallar da sorumlu olacak” dedi.

İlan sitelerinde gerçeği yansıtmayan, fiyat şişirmeleri ve aldatmacaları içeren ilanlar nedeniyle taşınmaz ve ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde alınan önlemlerin bir yenisi daha yürürlüğe 1 Kasım (yarın) itibarıyla giriyor. İlan sitelerinin tamamında kişiler kimliğini doğrulayarak, satılacak malın üzerinde veya yetkilisi olduğunu ispatlayarak satışını yapabilecek. Bu konudaki doğrulama işlemleri e-Devlet veya Web Tapu üzerinden yapılacak. Kendi malı olmayan ya da satmaya yetkili olmadığı ürünler için ilan verenlere ise 10 bin liradan 100 bin liraya kadar ceza kesilecek.

EMLAKÇILAR YENİ ADIMI OLUMLU BULDU

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Sivas Emlakçılar Birliği Başkanı Kerim Çayır, yeni uygulamanın detaylarına ilişkin bilgi verdi. Kararı olumlu karşıladıklarını belirten Çayır, sektörde manipülasyonun önüne geçilmesi noktasında önemli bir çalışmanın hayata geçirildiğini kaydetti.

EİDS İLE SAHTE İLANLARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Çayır, “Konut satışlarında ve kiralamalarında 1 Kasım’dan itibaren e-devlet üzerinden kimlik doğrulama şartı geliyor. Kurulacak olan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) ile sahte ilanların önüne geçilecek. Emlak sektöründe fiyat istikrarı için çok önemli olan bu uygulama ile sahte ilanların önüne geçilecek.   1 Kasım itibarıyla emlak satışı yapmak isteyen mülk sahiplerinin e-kimlik doğrulaması yapması gerekecek. Yeni uygulamada kimlik doğrulaması için e-Devlet sistemi kullanılacak. Mal sahibi olarak ilan giren kişilerin gerçekten o taşınmazın sahibi olup olmadığına bakılacak. Aynı zamanda yakını olarak ilan girenler de e-Devlet üzerinden doğrulanabilecek. e-Devlet üzerinden kurulacak kimlik doğrulama sistemiyle sahte ilanlar sistemden düşürülecek. Bu nedenle sahte ilan vererek vatandaşı dolandırmak isteyen kötü niyetli şahısların önüne geçilmiş olacak” dedi.

YETKİ BELGESİ OLMAYAN EMLAK İŞLETMELERİ İLAN PORTALLARINDA ÜYELİK ALAMAYACAK

EİDS’in başkalarına ait taşınmazların satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişilere kimlik doğrulama yapılabilmesi için portal görevi göreceğinin altını çizen Çayır, “Bu portal vasıtasıyla e-Devlet üzerinden kimlik, unvan ve şirket yetkilisi doğrulaması yapılacak. EİDS portalının yazılımına ilişkin çalışmaların kısa sürede tamamlanması öngörülüyor. Buna göre de 1 Kasım itibariyle, ilan girişlerinde artık kimlik doğrulaması başlamış olacak. Düzenlemenin 2 adımda gerçekleşmesi planlanıyor. 1 Kasım itibariyle ilanlar yayımlanmadan önce artık kimlik doğrulaması yapılacak, ikinci adımda ise yetki doğrulaması çalışmaları başlayacak. Bu aşamada ilana konu taşınmazın ilan veren üyeye veya bu üyenin gerçek kişi olması halinde birinci ve ikinci derece kan hısımlarına veya eşine ait olduğunu ya da ilanı veren üyenin ilana konu taşınmaz sahibi tarafından yetkilendirildiği ilanı yayımlamadan önce doğrulanacak. Bunun için de yetki doğrulaması yapılmasına ilişkin gerekli entegrasyonlar ile ilan platformlarının kendi yazılım geliştirme ve test süreçlerinin tamamlanması gerekecek. Böylelikle ilanların mülk sahipleri tarafından onaylanması bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak ve sahte ilanları engellemek açısından önemli. Emlak işletmelerinin girdiği ilanlar ise emlak firmasının yetki belgeleri ile girilebilecek. Yetki belgesi olmayan hiçbir emlak işletmesi ilan portallarında üyelik alamayacak. Üyelik açsa bile mülk sahibi tarafından yetkilendirme sözleşmesi olmayan hiçbir emlak işletmesi ilan girişinde bulunamayacak. Bu ilanlar girdiğinde bir doğrulama yapılarak devam edileceği için de piyasada 1 Kasım 2023 itibarıyla sahte ilanların önüne geçilmiş, fiyat istikrarının devamı için de çok önemli adım atılmış olacak. Bugüne kadar vatandaşlar emlak firmalarının yetki belgesini sorgulamadığı için fiyat kargaşası yaşanmakta ve tüketici mağduriyeti oluşmaktaydı. Bundan böyle vatandaşlar Ticaret Bakanlığından yetki belgesini almış emlak firmalarından alım-satım ve kiralama hizmeti almaları gerekiyor. Özetlememiz gerekirse 1 Kasım itibariyle e-Devlet veya Web Tapu üzerinden kimlik doğrulamayan ilan giremeyecek. Kendi malı olmayan ya da satmaya yetkili olmadığı ürünler için ilan verenler ise 100 bin liraya kadar ceza ödeyecek. Düzenlemenin sektörümüzde sahteciliğin ve manipülasyonun önüne geçeceğini ümit ediyoruz. Bu yönetmelikle artık şahıslar da portallar da sorumlu olacak” açıklamasında bulundu. Haber Foto: E. SÖNMEZ

Benzer Haberler