Başkan Gök; Kıymetli hemşerimize destekleri için çok teşekkür ediyor
Saatli Bomba Aort Anevrizması
Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Prof. Dr.Kasım Doğan “Aort damar yırtılmasının çabuk teşhis edilip, hızlı bir şekilde tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabileceğini” söyledi
Medicana Sivas Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Prof. Dr.Kasım Doğan “Vücudumuzun en büyük atar damarı olan aort üzerinde hiç belirti vermeden oluşan kesecikler, genişlemeler, patlamaya hazır bir bomba gibi hayatımızı tehdit edebilir. Nadir görülse de aort damar yırtılması (diseksiyonu) çabuk teşhis edilip, hızlı bir şekilde tedavi edilmezse ölümcül hale gelebilir. Tek çare ise hastanın acilen ameliyata alınmasıdır.” Dedi.
Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Prof. Dr.Kasım Doğan “Hastanın iki patolojisi ani ölüme neden olabilir. Birincisi aort diseksiyonu: Daha çok 35-55 yaş aralığında tansiyonu yüksek kişilerde görülür. Damarın en içteki tabakası yırtılıyor ve kan ilerleyerek tabakaları birbirinden ayırıyor. Böylece kanın aktığı bir gerçek birde yalancı kanal oluşuyor. Hastada organlara giden yan dalların ağzı kapanıyor. Organ yetmezliğinden veya kanamadan hastalar kaybediliyor. Ani başlayan şiddetli göğüs ve sırt ağrısı vardır. İkincisi aort anevrizması: Aorta (çoğu zaman karın seviyesinde) şişip balonlaşıyor ve bir süre sonra yırtılarak ölüme neden oluyor. 50li yaşlardan sonra sık görülür. Çoğu zaman bir belirti vermez. Yırtıldığı zaman şiddetli bel ve karın ağrısı vardır. Tomografi ile teşhis edilir. Her iki durumda da acil cerrahi tedavi gerektirir.“ dedi.
Nasıl Tespit Edilir
Karın içi aort anevrizması karın, bel ve sırt ağrılarına neden olabilir. Ultrasonografi veya BT anjiyo gibi yöntemlerle tespit edilebilir. Ayrıca çoğu zaman herhangi bir sebeple karın USG yapılırken bu hastalık tespit edilir. Zamanında teşhis edilmeyen aort anevrizmaları öksürük, kabızlık, ani tansiyon yükselmesi sebebiyle yırtılabilir. Bu aşamada hastanın acile yetişemeden hayatını kaybetme riski oldukça yüksektir.
Düzenli Kontrol Şart
Aort anevrizmalarının genelde yaşam şekli, beslenme, genetik faktörler sebebiyle damar duvarının bozulmasıyla meydana gelebileceğini Medicana Sivas Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Prof. Dr.Kasım Doğan aşağıda sıralayacağımız durumlar mevcutsa düzenli kontrol yapılması gerektiğini belirtti.
*Özellikle 50 yaş üzerindeki hipertansiyon
* Yüksek kolesterol
* Ateroskleroz (damar sertliği) şikâyeti olan kişiler
* Sigara kullananlar
Aort anevrizmasından korunmak için ne yapılmalı?
* Sigaradan uzak durmak
* Tuz kullanımını azaltmak
* Beslenmeye dikkat etmek, sağlıklı ve dengeli beslenmek
* Risk grubunda bulunanların düzenli kontrollerini yaptırması