Başkan Gök; Kıymetli hemşerimize destekleri için çok teşekkür ediyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Sivas’ta
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, toplu açılış programlarına katılmak üzere Ankara’dan Yüksek Hızlı Tren ile Sivas’a geldi. Bakan Abdulkadir Uraloğlu, tren garında Sivas Valisi Yılmaz Şimşek ve il protokolü tarafından karşılandı.
Bakanı Uraloğlu, Sivas programları kapsamında ilk olarak Sivas Valiliğini ziyaret etti. Vali Yılmaz Şimşek tarafından valilik önünde karşılanan Bakan Uraloğlu, şeref defterini imzaladı.
– Bakan Uraloğlu: Sivas Köprü Niteliği Taşıyor
Bakan Uraloğlu, Yağdonduran Tüneli ve Bağlantı Yolu, Numune Hastanesi Köprülü Kavşağı, Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı ve Çayboyu – Alibaba Bağlantı Yolu’nun açılış programına katıldı.
Bakan Uraloğlu, coğrafi konumuyla kuzey – güney yönünde Orta Karadeniz sahilini iç kesimlere ve Güneydoğu’ya bağlayan Sivas’ın doğu – batı yönünde de İran sınırından Çanakkale’ye kadar Anadolu’yu kat eden D-200 devlet yolu güzergahında bulunduğunu anımsattı.
Konumu gereği Sivas’ın Türkiye’nin tüm kara ve demiryolu güzergâhlarının arasında bir köprü niteliği de taşıdığını vurgulayan Uraloğlu, bu nedenle Sivas’ın ulaşım ağını güçlendirecek tüm projeleri yakından takip ettiğini söyledi.
Sivas’ın ulaşım ve haberleşme yatırımları için yoğun çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Uraloğlu, “Bugüne kadar Sivas’ın ulaşım ve iletişim altyapısı için yaklaşık 171 milyar lira yatırım gerçekleştirdik. 2002 yılında 24 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu 836 kilometreye, 7 kilometre olan bitümlü sıcak karışım kaplamalı yol uzunluğunu ise 585 kilometreye yükselttik. Sivas’ı Erzincan’a, Kayseri’ye, Tokat’a, Yozgat’a ve Kahramanmaraş’a bölünmüş yollarla bağladık” dedi.
Bakan Uraloğlu, açılışını yaptıkları Yağdonduran Tüneli ile 253 milyon lira, Numune Hastanesi Farklı Seviyeli Kavşağı ile 196 milyon lira olmak üzere toplam 450 milyon liralık ekonomik kazanç sağlanacağının da altını çizdi.
Bakan Uraloğlu, Sivas’ta Yağdonduran Geçidinin 1.750 metre rakımda bulunduğunu ve geçit üzerinden yapılan 1.567 metre uzunluğundaki Yağdonduran Tüneli’nin bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında çift tüplü olarak inşa edildiğini açıkladı.
1.674 metre kotunda başlayan tünelin yüzde 2 eğimle devam ederek 1.705 metre kotunda sona erdiğine işaret eden Uraloğlu, tünel projesinin toplam uzunluğunun bağlantı yolları ile birlikte 5 kilometreye ulaştığına dikkat çekti.
Kış aylarında yoğun kar yağışı, buzlanma ve tipi nedeniyle zaman zaman aksayan ulaşımın, tünel konforuyla kesintisiz hale geleceğini vurgulayan Uraloğlu şöyle konuştu:
“Özellikle ağır taşıt trafiği tarafından önce tırmanarak ardından inilerek zorlukla aşılan güzergahta daha hızlı ve güvenli ulaşım tesis ettik. Güzergâh üzerinde bulunan keskin virajlar ve dik rampaları standartlara uygun hale getirdik. Ayrıca Sivas – Malatya ulaşımının yanında ülkemizin güneyi ile kuzeyi arasında yüksek standartlı karayolu bağlantısı tesis ederek, sanayi, ticari ve tarımsal ürünlerin daha hızlı nakledilmesini sağladık. Yağdonduran Tüneli’nin inşa edilmesi ve mevcut yolda yürütülen çalışmalarımız sayesinde güzergahı 2,2 kilometre kısaltarak, seyahat süresini 40 dakikadan 30 dakikaya indirdik. Böylece bu yolumuz ile zamandan 110,4 milyon lira, akaryakıttan 142,7 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 253,1 milyon lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 10 bin 200 ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız.”
Sivas’ın şehir içi trafiğinin yanı sıra ciddi transit trafik yüküne de sahip olduğuna dikkat çeken Uraloğlu, bu nedenle Sivas şehir merkezi ile Numune Hastanesi’ni bağlayan güzergahın D-200 devlet yolu ile kesiştiği noktada Numune Hastanesi Farklı Seviyeli Kavşağını da inşa ettiklerini söyledi.
Her gün 40 bine yakın aracın geçiş yaptığı ve sinyalizasyon ile dur-kalk yaparak ilerleyen trafiğin, kesintisiz hale getirildiğini anlatan Uraloğlu, “Hastalarımızın, sağlık personeli ve ziyaretçilerin Numune Hastanesi’ne güvenli ve konforlu erişimini sağladık. Özellikle zamanla yarışılan acil durumlarda ambulans ve hasta nakil araçlarının hastaneye hızlı ulaşımını tesis ettik. Kavşağımız ile zamandan 191 milyon lira, akaryakıttan 5 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 196 milyon lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 396 ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız” diye konuştu.
– Vali Yılmaz Şimşek: Sivas Ulaşılabilir Bir Kent Oldu
Sivas Valisi Yılmaz Şimşek ise, Coğrafi konumu itibariyle ülkemizin ikinci büyük kenti olan Sivas’ın, aynı zamanda devlet ve il yolu açısından en uzun yol ağına sahip illerimizden biri olduğunu söyledi.
Engebeli coğrafyamıza rağmen karayolu, demiryolu ve havayoluna son dönemde yapılan yatırımlar, Sivas’ı daha ulaşılabilir bir kent konumuna getirdiğini kaydeden Vali Şimşek, “Bugün itibariyle il sınırlarımızda 1.039 km. devlet yolu, 1.400 km. il yolu olmak üzere toplam 2.439 km. yol ağımız bulunmakta, bunun da 836 km’si bölünmüş yol olarak hizmet vermektedir. İnşallah, son olarak Sivas – Malatya arasındaki çalışmaların tamamlanmasının ardından da ilimiz tüm komşu illere duble yol ağı ile bağlanmış olacaktır. Sivas – Malatya yolu üzerinde yapımı tamamlanan Yağdonduran Tünelini, Numune Hastanesi Köprülü Kavşağını, Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı ile Ali Baba-Kılavuz bağlantı yolu ve belediyemizce hayata geçirilen diğer ulaşım projelerini halkımızın istifadesine sunuyoruz” dedi.
Sivas – Malatya karayolu üzerinde 1.750 rakımda bulunan ve günlük ortalama 5 bin 500 aracın kullandığı Yağdonduran geçidinin sürücülerin korkulu rüyası olduğunu kaydeden Vali Şimşek, “Bu geçitte maalesef 2019 yılından tünelimizin açıldığı güne kadar 52 adet trafik kazası meydana gelmiş, yaralanan ve hayatını kaybeden vatandaşlarımız olmuştur. 7 Aralık 2023 tarihinde trafiğe açılan bu tünel sayesinde çok şükür ki bugüne kadar üzücü bir kaza yaşanmamıştır. Sivas sınırları içerisinde 1.567 metre gidiş ve dönüş olmak üzere toplamda 3.134 metre ile en uzun tünel olan Yağdonduran Tüneli, artık vatandaşlarımıza kış aylarında güvenli bir yolculuk imkânı sağlamaktadır. Son teknoloji ile inşa edilen bu tünel ile mevcut yol yaklaşık 1,5 kilometre daha kısalmıştır ve zamandan da tasarruf edilmektedir” diye konuştu.
Sivas’a kazandırılan ve açılışı yapılan bir diğer önemli yatırım da Numune Hastanesi Köprülü Kavşağı olduğunu kaydeden Vali Şimşek, “Sivas’ın son yıllarda güneye doğru yayılış göstermesi ve 1.070 yataklı Yeni Numune Hastanesi’nin de bu bölgede hizmet vermesi nedeniyle çevre yolumuzda olağanüstü bir yoğunluk yaşanmakta idi. Acil müdahaleleri de geciktiren bu durum 270 metre uzunluğunda çift şeritli iki köprünün yapımı ile çözüme kavuşmuştur. Çevre yolu üzerindeki köprülü kavşağımız trafik sorununu büyük ölçüde azaltmış, ulaşım güvenliği sağlanmış ve şehir hastane arasında hızlı bir akış artık gerçekleşmiştir” şeklinde konuştu.
Vali Şimşek, Sivas Belediyesinin şehirdeki trafiği rahatlatmak amacıyla açtığı alternatif yollar olan Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı ile Ali Baba-Kılavuz bağlantı yolu da gelişen ve büyüyen bir Sivas’ın son derece modern ulaşım aksları olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin En Büyük Boji Fabrikası Üretime Başladı
Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi AŞ (TÜRASAŞ) Sivas Bölge Müdürlüğü bünyesinde kurulan Türkiye’nin en modern ve en büyük boji fabrikası, düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Sivas Milletvekilleri Hakan Aksu, Rukiye Toy ve il protokolü katıldı.
– Bakan Abdulkadir Uraloğlu: Tüm Bojiler Sivas’ta Üretilecek
Demiryolu ulaşım ağını geliştirirken yeni teknolojilerle donatılmış yerli demiryolu sanayisini geliştirmeyi de amaç edindiklerini anlatan Bakan Uraloğlu, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 2019 yılındaki bir Sivas ziyaretinde ‘TÜRASAŞ’ı inadına büyüteceğiz’ demişti. Biz de onun sözünü yerde bırakmadık ve TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğüne 74 yıl aradan sonra ilk kez bir fabrika kazandırarak ve TÜRASAŞ Boji fabrikasının açılışını gerçekleştireceğiz” dedi.
Bakan Uraloğlu, Ankara – Sivas Yüksek Hızlı Tren hattının açıldığı günden bu yana yaklaşık 900 bin yolcu taşındığını kaydetti.
Uraloğlu, üretimde demiryolu araçlarını ve sanayisini geri bırakmadıklarını söyleyerek Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak hayata geçirdikleri tüm projelerde yerlilik ve millilik hususlarını ön planda tuttuklarını kaydetti. Bakan Uraloğlu, “Ülkemizde demiryolu ulaşım ağımızı geliştirirken bir diğer hedefimiz de dünyadaki gelişmeleri takip etmek ve yeni teknolojilerle donatılmış yerli demiryolu sanayisini geliştirmekti. Bu noktada demiryolu ağımızın gelişimindeki tüm başarıları yine aynı dönemde gelişen yerli ve milli demiryolu endüstrimiz ile de adeta taçlandırdık. TÜRASAŞ’ı, Orta Doğu’nun en büyük raylı sistem araç üreticilerinden birine dönüştürdük. Bugüne kadar geldiğimiz süreçte uluslararası standartlarda Yeni nesil lokomotifler, dizel ve elektrikli tren setleri, yolcu vagonları, yük vagonları, Cer konvertörü, Cer motoru, dizel motor, Tren Kontrol Yönetim Sistemi gibi ana, kritik ve alt ürünleri kendimiz üretiyoruz” dedi.
Uraloğlu, demiryolu araçlarının en önemli bileşeni olan boji üretimi için TÜRASAŞ Boji Fabrikası’nın açılışının gerçekleştirilmesinin demiryolu sanayisinin gelişimi adına çok büyük bir adım olduğunu söyleyerek, “Ülkemizin en modern ve en büyük kapasiteli boji üretim fabrikasını Sivas’ta inşa etmiş olduk. Yeni fabrikamızda 10 bin 500 metrekare kapalı alanda Avrupa standartlarında üretim yapacağız. Artık, yıllık 1500 adet olan üretim kapasitesini, 4 bin 600 adete çıkardık. Yıllık 9 bin 200 adet tekerlek takımı üreteceğiz. Sektörün dışa bağımlılığını azaltarak, yerlilik oranı yükselteceğiz” dedi.
Demiryolu ile yük ve yolcu taşımacılığında kullanılan her türlü aracın ihtiyacı olan bojilerin bu fabrikada üretileceğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, boji üretim fabrikasının Sivas ekonomisi başta olmak üzere ülke ekonomisine de önemli katkı sunacağını söyledi.
Bakan Uraloğlu, fabrikada istihdamın edilecek olan 250 yeni personelin 110’unun ise şimdiden işbaşı yaptığını duyurarak diğer personellerin de en kısa zamanda işbaşı yapacağını açıkladı. Uraloğlu, personel sayısının 500’e çıkacağının da altını çizdi.
Bakan Uraloğlu, 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programına giren iki yeni projelerinin bulunduğunu bildirdi.
Söz konusu iki projenin UAIS Tipi Askeri Araç Taşıma vagonu ve Tır Dorsesi Taşıma vagonu olduğunu kaydeden Uraloğlu, “Sizlere bir müjdemiz daha var. UAIS Tipi Askeri Araç Taşıma vagonu ve Tır Dorsesi Taşıma vagonu üretimleri de TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğümüzde yapılacaktır. Canı gönülden inanıyorum ki TÜRASAŞ marka değeri altında Sivas Bölge Müdürlüğü her geçen yıl kapasitesini ve iş çeşitliliğini artırarak Yük Vagonu üretimi, onarımı, boji ve tekerlek üretimiyle demiryolu sektörünün parlayan yıldızı haline gelecektir” diye konuştu.
– Vali Yılmaz Şimşek: Sivas Demiryolu Noktasında Öne Çıkan Bir İl Olarak
Vali Yılmaz Şimşek ise, gelişmiş ülkelerde kalkınmanın lokomotifi olarak kabul edilen demiryollarına siyasi, iktisadi ve coğrafi şartlar nedeniyle büyük önem verildiğini söyledi.
Ülkemizde de son yıllarda büyük bir gelişme gösteren demiryolu sektörüne Sivas’ın Yeni Nesil Milli Yük Vagonu, Yüksek Hızlı Tren ve son olarak Boji Fabrikası ile katkı sağladığını kaydeden Vali Şimşek, “Hâlihazırda Sivas ili demiryolunda tam bir kavşak noktada bulunmakta, sanayisinin büyük çoğunluğu da bu sektöre hizmet vermektedir. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında ilimize kazandırılan ve her yıl kendini yenileyerek günümüzde de önemli çalışmalara imza atan TÜRASAŞ, Sivas’ın gelişmesi ve demiryolu sanayi alanında güçlenmesine vesile olan bir fabrikamızdır. 1961’de ülkemizin ilk buharlı lokomotifi Bozkurt’u, tamamen yerli imkânlarla üreten fabrika, günümüzde ise Yeni Nesil Milli Yük Vagonu üretimi ile adından sıkça söz ettirmiştir. Bu gelişmelerin akabinde bugün de Türkiye’nin en büyük boji fabrikasının ilimizde hizmete girmesinden büyük bir mutluluk duyuyoruz” dedi.
“Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın “TÜRASAŞ’ı inadına büyüteceğiz” şeklindeki açıklamaları ve son yıllardaki bu değişim ve gelişim süreci hiç kuşku yok ki Sivas’a verilen değeri de gözler önüne sermektedir” diye Vali Şimşek sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu ilgi ve TÜRASAŞ’ta yaşanan gelişim elbette ki demiryolu sektörünün farklı kulvarlarına da yansımış, hâlihazırda Cazibe Merkezi Demirağ Organize Sanayi Bölgemizde özel müteşebbisler eliyle de sektöre yönelik üretimler gerçekleştirilmeye başlanmıştır. İnanıyorum ki bugün burada açılan boji fabrikası da raylı sistem taşımacılığının yerli kaynaklarla gelişimine büyük katkıda bulunacaktır. İnşallah bu sektöre yönelik tesisler artacak, Sivas ili demiryolu noktasında ülkemizde ve dünyada öne çıkan bir il olarak adından sıkça söz ettirecek, gelişimini ve değişimini sürdürecektir. Açılışı yapılan bu büyük yatırımın ülkemize, milletimize, Sivas’ımıza hayırlı olmasını diliyorum.”
Konuşmaların ardından katılımcılar; yılda 4 bin 500 boji üretilecek fabrikada incelemelerde bulundu. Haber Foto: Sivas Valiliği